Voorstelling Rinoceros

Theatergroep Atvo

Amateur Toneel Vereniging Oosterbeek

AGENDA

17 maart 2018

18 maart 2018

31 maart 2018

1

april 2018

Rinoceros

20.00 / Lebret /

Oosterbeek - Reserveren

 

Rinoceros

20.00 / Huis van Puck / Arnhem - Reserveren

 

Rinoceros

20.00 / Lebret /

Oosterbeek - Reserveren

 

Rinoceros

20.00 / Huis van Puck / Arnhem - Reserveren

 

ATVO is altijd op zoek naar nieuwe leden met een liefde voor toneel. Lijkt het u leuk om mee te doen aan toekomstige stukken? Wees welkom! Leer onze vereniging kennen en kom zelf meespelen! Mail ons.

Rinoceros

 

“Zo ver je kunt kijken alleen maar rinocerossen. Eénhoornig, tweehoornig.

Geen mens meer te zien.”

 

In de Eugène Ionesco klassieker, Rinoceros, volgt u een paar absurdistische dagen in het leven van de alcoholistische vir bonus Bérenger. Langzaam, maar zeker ziet hij zijn vrienden en collega's veranderen. Hun huid wordt grijsachtig bruin en er groeien builen op hun lichaam. Nee maar, Rinocerossen! Het duurt niet lang meer voordat de stad is overspoeld. Bérenger komt voor een belangrijke beslissing te staan. Moet hij zich gewoon overgeven aan de natuur of is verzet mogelijk?

 

“Wat is dat? Oh, een rinoceros!” Het teken dat er weer een dorpsbewoner overstag is gegaan. "De schoolmeester? De dominee? De slager?” vraagt Bérenger, gespeeld door Henk van der Sluis. “Een rinoceros, een rinoceros, een rinoceros,” is steeds het antwoord. En hoe loopt het af met zijn beste vriend Jean (gespeeld door Els te Loo) en zijn grote liefde Daisy (gespeeld door Maartje Verbeek)?

 

Amateur Theater Vereniging Oosterbeek (ATVO) speelt op 17 en 18 maart in Huis van Puck (Arnhem) en op 31 maart en 1 april in Lebret (Oosterbeek) deze absurdistische klassieker. Door middel van komisch en merkwaardig spel vertellen de spelers het verhaal over een moeilijke strijd. De strijd die de mens moet voeren om stand te houden binnen de verwachtingen van de maatschappij. Oorspronkelijk geschreven als parodie tegen het communisme in de jaren 50 heeft dit toneelstuk meer relevantie dan ooit binnen een nieuw tijdperk van populisme, propaganda en “fake news”, waar de economie vaak prioriteit krijgt boven menselijk geluk.

 

Onder leiding van regisseur Erik Bok belooft ATVO u een avond van komedie, diepgang en vooral leuk theaterspel.

 

“Een toneelstuk met de boodschap dat iedere ideologie, ook al heeft deze het beste met ons voor, gedoemd is te mislukken, dat moet wel zware kost zijn. Zo niet Rinoceros in de uitvoering door ATVO Oosterbeek,” volgens Bok. “Op komische wijze zetten de acteurs de taal en de werkelijkheid naar hun hand. Al lijkt het leven dwaas en ongerijmd, de samenleving blijkt heel goed maakbaar. Het enige dat je hoeft te doen is je eigenheid opgeven en meehollen met de meute. Je krijgt er zoveel voor terug.”

 

“Voor de meeste acteurs van ATVO is Rinoceros de eerste kennismaking met ‘absurdistisch’ toneelspel,” zegt Bok. “Een moeilijke speelstijl ervaren de acteurs. Het luistert allemaal erg nauw. En de logica is vaak ver te zoeken. En als het lukt de acteurs om te vormen in uniforme neushoorns, kunt u als publiek genieten van een ideale toneelvoorstelling.”

 

 

Tekst: Eugène Ionesco | Bewerking & regie: Erik Bok | Spel: Henk van der Sluis, Els te Loo, Maartje Verbeek, Reinout Walraven, Annette van Nieuwkoop,Mariska Lensink, Robin Wijers, Miranda Meulman.